Visningar: 243

1913 lade Theodor Hellman grunden till friluftsmuseet på Murberget, Norrlands Skansen. Då flyttades den första byggnaden till området, en klockstapel från Ullånger. Allteftersom växte sedan de olika miljöerna fram: byn med dess olika byggnader, fäbodvall, skola, kyrka, gästgiveri, samevisten och herrgårdsmiljö.

Den här milstenen är från 1841. Då var Carl XIV Johan Sveriges kung och Hampus Mörner landshövding i Västernorrland. Drottning Christina införde 1649 ett system med milstenar för att markera avstånd längs med landsvägarna. Hon ville vara säker på att statens tjänstemän lämnade riktiga uppgifter som underlag till traktamenten och reseersättningar. En större sten markerade en svensk mil, det vill säga 10688 meter. Mindre stenar markerade halva och fjärdedels mil. Milstenarna förlorade sin funktion 1891. Då infördes ett nytt metersystem där en mil blev lika med 10 000 meter.

Kyrkkrogen kommer ifrån Anundsjö kyrkstad där den hat fungerat som en gemensam kyrkstuga för fyra gårdar. Sitt namn har stugan fått sedan den i slutet av 1700-talet användes som utskänkningsställe för av brännvin från Gustav III:s statliga kronobrännerier. Stugan flyttades till Murberget 1917

Klockorna i klockstapeln ringde för att kalla till gudstjänst, bröllop eller begravning. På lördagskvällen ringde de för att markera slutet på en arbetsveckan. När elden kommit lös kallade de ringande klockorna samman folket i byn. Den här klockstapeln har tidigare stått vid Ullångers kyrka. Den är byggd 1754. Själva klockan är tillverkad hos klockgjutare Gustav Meyer i Stockholm. Den kostade hela 3960 riksdaler. Det motsvarar 700 000 kronor idag. 1913 flyttades klockstapeln till Murberget. Klockstapeln var den första byggnaden på det nya museet.

Murbergskyrkan är byggd 1925 för att likna en kyrka från medeltiden. Då var den svenska kyrkan ännu katolsk. Det mesta av inredningen är från 1700-talet. V id den tiden hade kyrkorna i Sverige sedan länge övergått till den protestantiska läran. Förr var kyrkan en självklar samlingspunkt. På söndagar gick alla som kunde för att höra Guds ord. När gudstjänsten var slut läste prästen upp viktiga meddelande. Efteråt samlades människorna på kyrkbacken för att träffa vänner och bekanta. Murbergskyrkan är sedan 2010 avlyst som kyrkorum. Det betyder att alla kan använda den oavsett religion eller trosuppfattning.

Skolan / Alla barn i Sverige har rätt att gå i skola. Det beslutade Sveriges riksdag 1842. I alla städer och större byar skulle det finnas skolor med utbildade lärare. Skolorna kallades för folkskolor. I skolhuset skulle det finnas ett klassrum och en bostad med två rum och kök för läraren.Barnen skulle lära sig läsa. skriva och räkna. Kristendomskunskap var också ett viktigt ämne. Läraren var sträng. Det skulle vara ordning och reda i klassrummet. Den här skolan kommer från Gideå utanför Örnsköldsvik. Klass rummet ligger en trappa upp. Skolan invigdes 1846 som en av de första skolorna i länet. Skolan användes fram till 1886 då ett nytt skolhus byggdes. På 1930-talet flyttades byggnaden till Murberget.

Ångermanlandsgården

Ångermanlandsgården

Handelsbod / På 1860-talet öppnade Jonke Berglund en handelsbod i Köpmanholmen. Handelsboden låg vid bryggan där ångbåtarna la till. Här var det liv och rörelse. I handelsboden luktade det kaffe och tjära, sill och fotogen. Kaffe, socker, mjöl och ärtor var förpackade i stora säckar. Sirap, såpa och salt sill låg i tunnor. Alla varor såldes över butiksdisken. Handelsmannen och hans biträde vägde upp den mängd kunden ville ha. Varorna slog de in i paket. Under 1900-talet fick varorna egna förpackningar, tillexempel Pellerins margarin och tvättmedlet Persil. Skyltar av emalj gjorde reklam för varorna. Inredningen i den här handelsboden kommer bland annat från Jonke Berglunds butik.

Handelsbod från Köpmanholmen. Inredningen i den här handelsboden kommer bland annat från Jonke Berglunds butik.

Rundlogen från 1700-talet / I logen tröskade bönderna råg och korn. Sädeskornen måste skiljas från halmen innan de kunde malas till mjöl. Den här logen är från 1700-talet. I den hjälpte en häst till med arbetet. Hästen gick i cirkel och drog en stor kornformad trärulle över säden. Då var det en ny uppfinning, som gjorde det tunga arbetet lättare. Golvet i logen var slätt utan springor. Inga sädeskorn fick ramla ner mellan golvplankorna. När logen inte användes för tröskning fungerade det släta golvet bra att dansa på. Rundlogen kommer ifrån Svedje by i Ullånger. 1931 flyttades den till Murberget.