Visningar: 360
Kort historik om IF Älgarna Härnösand. Vid en sammankomst på Lövuddens sågverks kontor den 19 februari 1919 beslöt några utbrytare från den då stora och dominerande ungdoms- och idrotts föreningen Härnösands sportklubb att bilda en ny förening vilken fick namnet Säbrå skidlöparklubb, namnet ändrades en kort tid därefter till skidlöparklubben Älgarna, för att efter ännu någon tid ändras till Idrottsföreningen Älgarna Verksamheten utökades och växte kraftigt och som mest fanns sju sektioner verksamma inom föreningen. Att byta namn från skidlöparklubb till idrottsförening var därför säkert ett riktigt beslut.
Som de flesta idrottsföreningar har IF Älgarna stött på svårigheter och motgång, men föreningen kan även se tillbaka på lysande framgångsrika år, exempelvis inom fotbollen. Idag är IF Älgarna en ren fotbollsklubb. Fotbollen togs upp på programmet år 1920 och har funnits med sedan dess. Spel i näst högsta divisionen i det nationella seriesystemet ett par år är den främsta meriten. Många minns säkert “klassikern” 1953-07-19: Match i svenska cupen mellan IF Älgarna och Helsingborgs IF inför 6495 betalande åskådare på Ängevallen – vilken fotbollsfest. Ängevallen är numera IF Älgarnas hemmaarena, där har man sitt klubbrum och sitt kansli.
Älandsbro AIF
Historik om Älandsbro AIF. (Arbetares Allmänna Idrottsförening; sedermera AIK = Allmänna Idrottsklubb) bildades i februari 1924 av ett antal idrottsintresserade personer. Det historiska beslutet fattades på “Fröken Sandins Café” i Älandsbro, en byggnad som fortfarande finns kvar men som numera är ett bostadshus bredvid Rimi. På programmet det första året fanns skidor, terränglöpning, kanalsimning och backhoppning. Skidåkningen var den helt dominerande grenen långt in på 40-talet.
Fotbollen. / Fotbollen startade i slutet på 20-talet men då saknades en egen plan. På grund av främst pengabrist kunde ingen egen fotbollsplan iordningställas förrän på 40-talet. Då anlades en fotbollsplan nära Älandsbro järnvägsstation. Den nya planen innebar att fotbollen kom igång på allvar och alltsedan dess har fotbollen dominerat föreningens verksamhet.
Efter att ÄAIK på 40-talet spelade i de lägsta serierna innebar 50-talet ett “lyft” eftersom laget då i huvudsak spelade i div. 5. 1964 vann vi denna serie och flyttades 1965 upp till div 4. I denna serie spelade ÄAIK sedan ända fram till 1994 då vi lyckades avancera till div. 3. Sejouren i 3:an blev dock bara ettårig. Efter spel i 4-an några år hamnade laget i div 5 för att 2006 åter vara tillbaka i div 4. Sedan 2007 (se nedan) samarbetar man om herrseniorlag inom ramen för Härnösands FF.
Damfotboll. / Damfotboll startade ÄAIK med 1982 och laget vann direkt sin serie. I början av 90-talet vann laget div 3 och spelades sedan några år i den serien. 1996 etablerades ett samarbete med Bondsjöhöjdens IK och det gemensamma laget spelade då i div. 2. Tyvärr visade sig samarbetet ej vara fruktsamt varför det avbröts och efter något år i div 3 har damlaget de senaste åren spelat i div. 4. antingen i egen regi eller i samarbete med BIK. Tyvärr lades damlaget ner efter säsongen 2014 pga alltför få spelare.
På 40-talet, 50-talet och 60-talet drog föreningen in pengar genom att man anordnade danser på August Vestins loge. På 70-talet tillkom andra finansieringsmöjligheter genom bingoverksamhet, kommunala bidrag, sponsorer mm. På 90-talet var det främst bingolotto och sponsorer som var våra viktigaste finansieringskällor.
Ledare. / Stora ledare inom klubben: P.V. Andersson, Uno Hägglund och Poppen Norberg. Andra namn som är värda att nämnas: Eivar Lundkvist, Sixten And /ersson, Algot och Holger Norberg, Rune Norberg, Arne Fällström samt Torsten Eriksson som varit ordförande under många år. Andra legender som fortfarande är aktiva är bl.a. Sluggo Larsson (Sluggogloben och sponsorraggare). Gunnar Sjödin (ungdomsledare och tränare) och även mannen bakom ÄAIK´s hockeyframgångar på 80 – talet, och fortfarande tränare för P – 87. Vi har också Jan – Olof “Bäckis” Bäckström, legendarisk damtränare, styrelseledamot och som numera jobbar på ÄAIK´s kansli.
Spelare. / Några framstående spelare på 70 – talet: Arne Bulla Eriksson, Stig, Nisse, Lasse Strömkvist, Lasse Ledin samt Sören och Bert Olsson. På 80 – talet: Bulla E, Sören och Bert Olsson, Hasse Dehlin och Leif Wigren. På 90 – talet: Niclas Hälldahl, Micke Bäckström, Thomas och Mathias Olsson. En talang som tyvärr flyttade är Andreas Bergfors och Christer Bergkvist.
Den största spelaren/talangen som fostrats i ÄAIK är utan tvekan Ulla-Karin Thelin som spelade i svenska Damlandslaget i början av 2000-talet. Hon skänkte för övrigt en av sina målvaktströjor från VM med namnet Thelin på, till sin bror Micke som då var målvakt i herrlaget. Fler talanger kommer med all säkerhet att växa fram i ÄAIK under många år framöver.
Sammanslagning. / 2007 inledde Älandsbro AIK ett samarbete med IFK Härnösand. Herrarnas seniorer slogs samman och bildade Härnösands FF. Även pojkar (15 år) följde med till den nya klubben (HFF). I styrelsen för HFF ingick då fyra ledarmöter från styrelsen i ÄAIK nämligen Göran Dahlberg, Haile Palm, Olle Bertilsson samt Bengt Varverud. Härnösands FF gick snabbt upp i seriesystemet och tillhör sedan 2009 div 2 Norrland. Älandsbro AIK består numera av herrseniorlag i samarbete med HFF samt i övrigt av ungdomslag på pojk- och flicksidan.
ÄLANDSBRO AIK KAN FIRA STORT! Det är i år 100 år sedan Älandsbro AIK bildades, februari månad 1924 på ”Fröken Sandins café”. På programmet första året fanns skidor, kanalsimning (!) och backhoppning. Skidåkning var den helt dominerande grenen långt in på 40-talet. Fotbollen rullade igång i slutet på 20-talet men då saknades en egen plan. På grund av främst pengabrist kunde ingen egen arena iordningställas förrän i början 40-talet. På hemsidan läser vi: ”Då anlades en fotbollsplan nära Älandsbros dåvarande järnvägsstation. Den nya planen innebar att fotbollen kom igång på allvar och allt sedan dess har fotbollen dominerat föreningens verksamhet”. Och ÄAIK har som vanligt skördat stora framgångar inte minst inom ungdomsfotbollen. Personligen har jag ett extra kul minne: Föreningens pojkallsvenskar övertygade stort, avancerade ända fram till SM-slutspelet. Vinsten mot Falu BS med 3-0 innebar att Bert Olssons gäng var klart för kvartsfinal i SM. Drygt 350 åskådare fanns på plats och tittade på när ÄAIK tog emot storfavoriten AIK. Någon som minns detta? Det var tider det. Fotbollsfesten på Brovalla slutade emellertid med 5-2 (2-1) till ”Gnagets” gossar. Till sist: Hipp, hipp hurrraaa för ÄLANDSBRO AIK ida’!
AIK Ishockey
Det började på en sjö i Tjärnsjö. AIK Hockey Härnösand, eller tidigare Antjärns IK, bildades den 31 januari 1957. Träningen bedrevs till en början ute på Tjärnsjösjöns is i Antjärn. Redan året därpå, inför säsongen 1958/59, stod den egenhändigt byggda rinken klar i Antjärn på den plats där ishallen står än idag. Under samma säsong skaffades belysning till rinken. Verksamheten fortskred i snabb takt. Nästa projekt var byggandet av klubbhuset, vilket tog form 1960.
20 år senare var det dags att bygga tak över rinken. Säsongen 1980/81 var första säsongen i klubbens historia då matcherna spelades inomhus i den egna hallen i Antjärn. Som många känner till så bedrivs verksamheten idag mestadels i den kommunala anläggningen Högslätten i Härnösand. Även kansliverksamheten är nu överflyttad till Högslätten. 1993 byggdes kansliutrymmen i direkt anslutning till ishallen. Detta var en mycket lyckad lösning. Idag ståtar kansliavdelningen även med en servering samt en alldeles nybyggd restaurang med pub.
AIK Hockey bedriver en rad verksamheter som arrangör eller medverkande i en rad projekt i staden. Bland annat arrangeras årligen en traditionell marknad. En av de stora händelserna i Härnösands historia var 400-årsjubileet 1985. Självklart var AIK Hockey med i denna stadsfest. Härifrån kan nämnas anordnandet av fotbollsmatchen mellan TV-laget och ett kändislag med både “kändisar” från orten och andra. Två gånger har TV-laget gästat Härnösand. Vid dessa tillfällen sattes svenskt publikrekord för TV-laget med sammanlagt 12 000 åskådare.
Högslätten / Idag är Högslätten stans största ungdomsgård. Högslättens idrottsanläggning, eller “Höga”, som ungdomarna i dagligt tal kallar anläggningen, är utan tvekan stans största ungdomsgård. Tennis, innebandy, handboll, volleyboll vid Brännavägen. Curling, fotboll, friidrott, skateboard, bandy och skidor. I centralbyggnaden huserar ishockey, rinkbandy och bandy samt styrketräning i källaren för såväl motionärer som elit. En kvarts miljon människor passerar varje år genom Högslättens anläggning. Det innebär omräknat på stadens invånare att varje invånare skulle ha besökt Höga minst tio gånger varje år ! Även om idrottsintresset är stort i stan är detta en sanning med modifikation. Den största delen besökare är ungdomar från 6-7 års ålder och uppåt.
Ungdomarna är viktiga! / Fler och fler ungdomar får betydande och ansvarsfulla arbetsuppgifter som tränare, ledare eller funktionärer i en eller annan form. Höga har blivit en naturlig samlingsplats. Ungdomarna trivs på Höga, vilket märks på den tid som spenderas tid. Ta t.ex. B-juniorerna; direkt efter skolan åker många av de upp till Höga innan det blivit dags för den dagliga dosen träning.
Klubbens samarbete med SISU ger många möjligheter till utveckling inom ett flertal områden. Några ligger också utan för den direkta anknytningen till hockeyverksamheten. I en klubb av AIK Hockeys storlek finns det alltid något att engagera sig och delta i. Att idrotten har stor betydelse för ungdomarna genom sin uppfostrande funktion är det få som betvivlar. Naturligtvis kretsar det mesta kring träningar och matcher. Satsningen på aktiviteter och verksamheter som inte direkt anknyter till dessa fortsätter kontinuerligt.
Idrottliga milstolpar
Den 17/12 1958 spelades den första seriematchen.
Under åren 1981 till -84 blev det avancemang från div III till div I.
1958 förlorade AIK mot Nylands B-lag, -93 slog vi MoDo i DM finalen.
1973 satsade föreningen på ungdomsishockey med tre ledare. Idag har klubben ca 70 ledare.
1975 fick vi vår första TV-puckare, målvakten Hasse Svensson. Fram till idag har vi haft 75 spelare med i TV-pucken.
1975 hade AIK 15 medlemmar. Idag är vi ca 1000 medlemmar.
AIK har bedrivit internationellt utbyte mot lag både från Kanada och från Ryssland.
AIK har de senaste 10 åren arrangerat en stor internationell cup med många utländska inslag.
HAIK Bandy Historik 1945 / HAIK bildas ur ett kvartersgäng i fotboll. Man kallade sig först för Bollklubben Virgo, men eftersom namnet var upptaget blev det Härnösands AIK. Klubben innehöll sporter som fotboll, bandy, allmän idrott, skidor och bordtennis.
1946 Den första bandymatchen spelas i junior-DM mot Älgarna, förlust 8-0. De första åren spelades annars mest fotboll.
1950 Var det första året med bandyframgångar, då vann HAIK Härnösandsserien. På 50-talet spelade HAIK i div III.
1959 HAIK spelar i division II, men eftersom Härnösand inte hade någon godkänd plan för div II, fick HAIK spela alla hemmamatcher i Sandslån.
1960 HAIK spelar på Högslätten.
1961 4:a i div II.
1962 Bottenstrid i div II.
1963 HAIK Kvalade för div I, publik 509 mot Heffners på Högslätten.
1969 Efter serieomläggningen bestod div II, Nedre Norrland av 6 lag. HAIK blev 3:a. Seriefinal mellan HAIK och Selånger i Div II, 900 åskådare, Selånger vann.
1970 Var ett bra år för HAIK. Kvalade till div I mot Haparanda.
1983/84 Damerna tar sig till allsvenskan.
1984-85 HAIK spelar i allsvenskan, men kom sist. Ungdomsbandyn inte särskilt utvecklad.
1992 Junior-VM i bandy spelas på Högslätten.
2000 Föreningen får äntligen en konstfrusen bana! Landskamp mot Ryssland på Högslätten. Ca 1.200 åskådare.
Profiler i HAIK:s historia
Leif Linder, Tosse Rosén, Lennart Norberg, Owe Hemström, Rolf Hägglund, Kjell “Babbis” Sjödin.
Kval till allsvenskan 4 gånger:
1970, 1973, 1983 (förlust), 1984 (vinst)
Damerna har spelat sammanlagt 10 säsonger i allsvenskan. Första gången 83/84. 86-87 spelade damlaget SM-final mot Boltic.
Bandyisar i Härnösand
Bergmans tjärn vid Myran, Bränneritjärn på Kronholmen, Oringen Dalatjärn, Godstjärn Bondsjön,
(Under glanstiden låg det 3-4 caféer runt sjön) Norra sundet (när det gick, isen bröts ofta) och Södra sundet vid sjukhuset och Sparrudden.
Landbandybanor
Torsvik, Ängevallens grusplan och Högslätten (när HAIK kom till div I fick man spola gräsplanen.)
Brännans IF
Brännans IF bildades år 1930 av ett gäng smågrabbar i Härnösand. Namnet Brännan efter en stadsdel som grabbarna hörde hemma i. Många olika idrottsgrenar har funnits på föreningens program och många av dem finns fortfarande kvar. Bland annat finnes och verkar följande sektioner: Skidor, Handboll, Bordtennis, Brottning, Tyngdlyftning, Simning, Orientering och Friidrott. Brännans idrottsförening har för närvarande 500 medlemmar och föreningen är ägare av en egen lokal. En mycket bra sådan vid namn Brännaborg. Den har blivit samlingsplatsen inom föreningen och där finns bland annat handbollshall, Bastu samt fyra omklädningsrum, sammanträdesrum samt lektionssal.