Visningar: 1687
Sörens Skohandel. / År 1898 öppnade herr Sigfrid Nylander skoaffär i huset Köpmangatan 10, där nuvarande Hantverkshuset är beläget. 1923 övertogs affären av fröken Ida Sörén, som även tidigare medarbetat i affären, närmare bestämt sedan år 1901. När hon nu stod som affärens innehavare, ombildades firman i hennes namn och firmanamnet blev då Söréns Skomagasin. Under årens lopp växte affären i populäritet, och kundkretsen blev allt större. Vid Köpmangatan 10 fanns affären till år 1939, då de gamla byggnaderna måste rivas för att ge plats åt det nya Hantverkarhuset. Efter tillfälliga besök i ett par lokaler i staden flyttade så affären år 1940 till nya, moderna lokaler i Sagabiografens hus, Storgatan 37.
Almia / Almia heminredning startades år 1946 av Alf Kassberg. Sortimentet bestod i början huvudsakligen av moderna möbler i alm och mahogny. Den snabba expansionen inom möbelsektorn har gjort att företaget idag för ett brett sortiment av moderna möbler från ledande svenska möbelfabrikanter. I sortimentet ingår även möbler från såväl norska som danska tillverkare. Under senare år har sortimentet även utökats att omfatta heltäckande mattor. Utmärkande för AB Almia Heminredning har alltid varit en god service och mottot allt för kunden.
Bil Nordlunds / Historik över Automobilfirman J. G. Nordlund AB:s utveckling. 1924 startades J. G. Nordlund med en gummirings och tillbehörsagentur, vilken efter en blygsam början fick god fart och ett par år senare utökades med försäljning av bilar, närmare bestämt Chevrolet. Under åren 1927-1928 såldes Studerbaker och 1929 övertogs försäljningen för General Motors. Efter 15 år utbyttes denna agentur 1944 mot ensamförsäljning i Härnösands och Sollefteå distrikten för Scania Vabis dieseldrivna lastbilar och omnibussar.
Blombergs Järnhandel / Redan år 1902 startade Wilhelm Blomberg sin järnhandel vid Stora Torget i Härnösand. År 1920 överlämnade han ledningen av affären till Ernst Norén som under många år utövade chefskapet och utvecklade affären. År 1938 flyttade Blombergs in i nya lokaler på Köpmangatan 5. Efter Ernst Noréns bortgång övertogs ledningen av affären av Direktör Åke Heldeby, som år 1963 blev verkställande direktör i bolaget. År 1972 förvärvade Direktör Heldeby tillsammans med 11 anställda i företaget hela aktiestocken, för att säkra företagets vidareutveckling. Blombergs har under alla dessa år blivit välkänt i hela länet och fått den allra bästa goodwill.
Bobes startades 1953. Butikens adress var storgatan 29.
Byggnadsfirma : J. Ritzen / I det närmaste 15 år har byggmästare J. Ritzen innehaft sin byggnadsfirma. Han startade den år 1935 och har under årens lopp uppfört åtskilliga byggnader i Härnösand. Som exempel kan nämnas Folkets Park nya teaterbyggnad och skeppsmäklare A. Carlboms fastighet på Köpmangatan. Dessutom har firman byggt ett 50-tal ordinära bostadshus i staden. Byggmästare Ritzen har blivit en mycket anlitad värderingsman för såväl bostadsfastigheter om industrianläggningar och även fungerar han som byggnadskontrollant vid ett stort antal byggnadsföretag. Han har dessutom anlitats av försäkringsbolag och försäkringstagare i speciellt brand och vattenskaderegleringar. Vid flerfaldiga tillfällen då skiljedomstol har varit påkallad har Ritzen anlitats som skiljeman. Det är därför en bra åtgärd, den vidtar, som ämnar bygga, att låta byggnadsfirman J. Ritzen ta hand om bygget. Ring 2861 för närmare upplysningar.
Dahlbergs Radio / Det är hos Dahlbergs Radio vi köpt vår fina radiogrammofon, dom har så mycket att välja på. Där finns även Symaskiner, Tvättmaskiner, Dammsugare av marknadens förnämsta märken. Tillbehör och förbrukningsartiklar i största sortering. Ja, där finns allt som tillhör hemmet och bilen. Jag tycker att Ni också skulle skaffa Er en radio eller en symaskin från Dahlbergs Radio. Storgatan 12. Ring 11824 så spelar vi upp. Radioapparater av alla fabrikat repareras av fackkunnig personal. Trött på trampet, bygg om Er gamla symaskin till el. i väska.
Expert Radio-Tv hörnan. / Ägare: Sture Lidgren välkänd pingisprofil i Härnösand.
Eriksson Bokhandel Storgatan 34 / Boken en källa till nytta och förströelse. Bra böcker i vackra band är en prydnad för varje hem och på samma gång en outtröttlig källa till glädje och förströelse. Boken är alltid välkommen som present, både ettåringens bilderbok och åttioåringens memoarbok. Läsecirkelboken står ständigt den läshungrige till tjänst. Allt i bokväg, såväl svensk som utländsk litteratur, kan erhållas genom oss. Bokhyllan, den vackra praktiska Stringhyllan, kan också köpas hos oss.
Fr. Ramströms. / Omkring 1870 hade Ramström börjat handel med oljor och maskinförnödenheter samt dessutom verkat som ångbåtskommissionär. Eftersom företaget ständigt utvecklades och Ramström därför måste ha fler medarbetare och framförallt någon som kunde “ta vid” i framtiden, hemkallades sonen Herman, vilken tillsammans med Fredrik Lundqvist övertog rörelsen år 1895. Ombildning till aktiebolag skedde 1922 året före Fredrik Lundqvists bortgång. Lundqvist efterträddes av sonen Erik vilken medverkade i firman fram till 1936. I och med att tredje generationen, genom ingengör Fritz Ramström inträdde i företagen 1927 fick detta ett markant “maskinell” prägel. Fritz Ramström som i flera år praktiserat i Amerika anade att tekniken och därmed den s. k. maskinåldern skulle bli något att satsa på. De genomgripande förändringar som under Fritz Ramströms ledning har också visat sig ge det gamla skeppsföretaget vind i seglen
Forslunds Foto Köpmangatan 15 / Det vackra minnet bevaras i Brudfotot från Forslunds Foto. Vi utför förtjusande barnbilder, tänk på det när barnen börjar komma. Vid alla tillfällen, För alla ändamål. Forslunds tar fotot, ring 11992
Färgkompaniet. / Året var 1962 då den gamla välkända härnösandsfirman Sjöströms Färghandel, övertogs av köpman Gunnar Jansson och ändrade namn till Färgkompaniet. Firman har sedan dess genomgått en succesiv omdisposition av sina lokaler, och är idag en modernt arbetande färghandel som kan tillgodose alla de önskemål dagens upplysta konsumenter har rätt att kräva. Fram till årsskiftet 1971-1972 bedrev firman även en speciell parfymeriavdelning under namnet Parfymeri Svanen. Dessa lokaler har nu i stället tagits i anspråk för en välsorterad tapetavdelning där Ni som kund kan välja på det mesta inom moderna väggbeklädnadsmaterial.
Grens Bosättningsaffär Storgatan 32 / Vid inköp av bosättningen är det av synnerligen stor vikt, att Ni erhåller goda, praktiska och trevliga artiklar. Det viktigaste, Bordsservis, Glasservis jämte en hel del köksartiklar, vilka kanske skola användas så gott som hela livet, måste vara av sådan kvalité och sådant utförande, att Ni verkligen kommer att trivas därmed. Då vi kunna tillfredsställa de största anspråk på rikt urval av alla de varor, som kunna komma ifråga inom vår bransch, Inbjuda vi Eder till ett besök hos oss, och stå vi gärna till tjänst med råd beträffande de varor, Ni har för avsikt att inköpa samt lämna Eder kostnadsförslag utan någon som helst köptvång. Alltid senaste nyheterna i Elektrisk belysningsarmatur. Presentartiklar av Kristall, Glas, Porslin, Keramik och Nysilver. Alla varor föras såväl i billigaste som i de högsta kvalitéer.
Guld Eriksson. / Guld-Eriksson startade 1906, då grundaren E.J. Eriksson kom till staden från Gävle, där han gått i guldsmedslära. Det läge butiken har i dag har den haft sedan 1912 då juvelare F. Kjellins affär övertogs. Den gamla träfastighet, som affären då låg i, ersattes 1962 av det moderna affärshus där butiken (i dag) är belägen. Nu 2016 inrymmer Guldsmed Kalling AB dessa lokaler, Trädgårdsgatan 6.
Guld Eriksson Trädgårdsgatan 6 / Till fest och vardag. Har Ni tänkt på hur lätt man skapar stämning och fest i ett hem med silver, ett vackert dukat bord, ett par trevliga ljusstakar, några prydliga småskålar och fat. Tänk även hur silver är ägnat att gå i arv i generation till generation i sekler lika välbevarat och värdefullare ju längre tiden går. Låt fackmannen, guldsmeden råda Er. Välkommen in och se vårt stora urval av matsilver, prydnadsföremål och smycken.
Hans och Greta Storgatan 23 / Specialaffär i barn och ungdomskläder. När det egna hemmet så småningom utökas med ännu en familjemedlem, en Hans eller en Greta, så får Ni säkert ännu trivsammare. Apropå trivsel, så vet Ni säkert själv, att kläderna betyder en hel del, antingen det gäller praktiska vardagsplaggen eller finkläderna. I “lilla garderoben” skall det ju också vara omväxling “lilla garderoben” behöver inte alls vara så påkostad. huvudsaken är, att den innehåller ändamånsenliga plagg som Ni trivs med. Ja, nu är vi inne på trivsel igen. Det är nämligen något som Hans och Greta är väldigt angelägen om och skulle tycka det vore roligt om Ni vid något tillfälle kunde titta in till dem och se hur vi har det.
Hallmans Konditori. / Sommaren 1928, närmare bestäm 28 juni, startade konditormästare Nils Hallman sin konditorirörelse. Som de flesta nystartade företag var rörelsen i början av en blygsam omfattning. Men då herr Hellman haft förmånen att lära yrket hos en av landets förnämsta konditorimästare Otto Nordström, tog rörelsen på Villavägen fart och härnösandsborna fick upp ögonen för Hellmans goda bakverk. 1933 var det därför tid att flytta ner på sta´n och konditorimästaren Hallman övertog då Konditoriet Temprance, vilket han driver under firmanamnet Hallmans Konditori. Läget vid Norra Kyrkogatan är emellertid ej det bästa, vilket dock inte har hindrat stadens innevånare att hitta dit och där köpa sina konditorivaror. Genom god kvalitet har därför Hallmans fått en stor kundkrets. Konditoriet har moderniserats under årens lopp, men den verkligt genomgripande moderniseringen genomfördes 1946, då tillverkningslokalerna fick ett förstklassigt, hygiensikt utformande med moderna kylanläggningar m.m. Under senare år har ochså tillverkningen av glass ökat. Hallmans glass har blivit mer och mer omtyckt för var dag och numera försäljes den i praktiska och hygieniska pappförpackningar i olika storlekar. Glassen har blivit desserten nr. 1 och dessertglassen nr. 1 har blivit Hallmans glass. Genom medlemsskap i Sveriges Konditor-Förening och Tårtförmedlingen är Hallmans väl skickat att förse allmänheten med de förnämsta konditorivaror, som i dag kan tillverkas.
Byggvaruhuset AB Harald Andersson Varvsgatan 17 / Allt det här har skapats för att Haralds alla kunder skall få mesta möjliga service. Med service menar man då i första hand rätt varor till rätt priser med rätt distribution. Alla de varor som finns i butik och lager hos Haralds går inte att räkna upp. Det är över 16000 tusen artiklar. Men där finns allt som villaägare, fritidsparen eller fastighetsägaren eller hyresgästen behöver. Haralds är ett modernt byggvaruhus. Trävirke, panelväggar, kökssnickerier, skåp, board, spånplattor, gipsplattor, färg, VVS, golvmaterial, köksmaskiner, badrums och hygienutrustning, beslag, verktyg, spik, bult, och övriga järnhandelsvaror. Allt detta och mycket mer finns på ett och samma ställe, hos Haralds. Mycket av det Haralds lagerför eller säljer köper industri och verkstäder och de större byggföretagen. Försäljningsområdet sträcker sig över både Kramfors och Sollefteå. Men den sista stora nybyggnaden har kommit till för att hjälpa alla de enskilda människor, som vill bygga till eller bygga nytt. Antalet gör det självare och deras skicklighet ökar. Så gör det också intresset för bomiljö. Där möts kunden och Haralds och Haralds.
AB Harald Andersson / Av kunderna oftast kallas “Haralds” startade år 1878. Detta år är därför ett självklart märkesår för företaget. Nu 1973, nittiofem år senare upplever vi ett nytt märkesår. Den sista stora utbyggnaden av vår kundinriktade serviceanläggning på Kronholmen är färdig och har tagits i bruk. Haralds har utvecklats från en välsorterad gammaldags jernkramhandel vid Stora Torget till ett modernt järn och byggvaruhus i s. k. externläge, på bekvämt avstånd från själva stadskärnan. Från jernkram som hängde på rör av järn i butikstaket till järnrör i lagerhyllor på golvet. Från en enda dörr, som ledde in i affären till trävaror, snickerier och dörrar i mängd, som säljs i affären. Så kan man tillspetsat sammanfatta något av det som hänt på nittiofem år. En stad eller en byggd är beroende av en modern fackhandel och omvänt. Det är så Gunnar Utterström, Vd i AB Harald Anderssons, upplever situationen för sitt företag. Då han övertog detta 1956 låg rörelsen fortfarande vid Stora Torget. Planer på att flytta ut till Kronholmen, där ett byggmateriallager redan fanns, blev snart högaktuella. 1960 brann fastigheten vid torget och detta påskyndade utvecklingen. 1963 flyttade Haralds in i en ny kontors och lagerbyggnad på Kronholmen, uppförd i anslutning till det gamla grovlagret. En fortsatt utbyggnad var beroende på markfrågor. Dessa löstes i samarbete med staden och redan 1966 uppfördes en ny fristående lagerbyggnad. På tio år hade Haralds byggt nytt och till två gånger och disponerade en butik med 700 kvadrat meter säljyta och ett lager på hela 2500 kvadrat meter. Mänskligt att döma bör man klara sig lång tid framåt med sådana lokalytrymmen. Men redan sex år senare vat “kostymen” för liten. Ännu ett nybygge startades 1972 klart att tas i bruk 1973. Nu kan Haralds erbjuda sina kunder butik och exponeringsytor på totalt 2000 kvadrat meter. Hela det intressanta sortimentet finns överskådligt och lättillgängligt för alla som behöver som gäller järn, trä eller byggnation. Haralds förfogar över 2000 kvadratmeter lagerytor och rymliga kontorsytor.
G. Hellstrands Cigarr & Snus Tobaksaffär. / Cigarrer, snus, rök och tuggtobak till billigaste minut och partipriser hos Hellstrands, Östermans f.d. filial. Telefonnummer 32. Åtskilliga härnösandsbor kan nog ännu erinra sig Hellstrands ursprungliga lokaler och huset bakom ja, det är faktiskt det gamla rådhuset, som nu står på Murberget. Innan Västernorrlands Allehanda ännu hade trampat ut “barnskorna” startade ytterligare ett välkänt företag i Härnösand. Det var G. Östermans Tobaksaffär, som år 1877 slog upp sina portar för tobakshungrande härnösandsbor. För moderna härnösandsinnevånare är dock affären känd under ett annat namn, Hellstrands. Sitt slutliga namn fick firman 1892, då nuvarande föreståndare Gustav Hellstrand övertog rörelsen från grundaren. Affären bedrev också engrosrörelse med Västerbotten och Jämtland som handelsområden. Gustav Hellstrand avled år 1908 varefter affären drevs av sterbhuset. 1909 såldes firman till grosshandlare Johannes Nilsson, vilken 1931 överlät affären till sin son Gunnar, som efter tretton år sålde till nuvarande ägaren köpnan Carl-Arne Lundqvist. Innan Monopolet år 1915 startade sin verksamhet, köpte Hellstrands en stor del av sina tobaksvaror från den icke alldeles obekanta firman Strengberg, som hade fabrik i Härnösand. Under den tiden importerade emellertid Hellstrands också stora mängder rökverk. Och vi gissar nog ej så oriktigt när vi förmodar att det är åtskilliga skeppslaster tobak som via den anrika härnösandsfirman pumpats ut över, stora delar av Norrland. Under monopoltiden 1915-1960 bedrev firman ej någon egen import eller partiförsäljning av tobaksvaror. Från och med 1960 då tobaksmonopolet upphörde har såväl den direkta tobaksimporten som partiförsäljning av tobaksvaror återupptagits.
Herr City. / Den 17 mars 1962 startade Sonny Boström sin första herraffär. Tack vare god kontakt och inspirerande samarbete med ledande modekomfektionärer kan Herr-City erbjuda en ständigt ökande kundkrets ett varusortiment som spänner över ett brett register.
Holmbergs Färghandel. / Målarmästaren och köpmannen Algot Holmberg började som lärling i yrket 1928 hos målarmästare Lundin i Härnösand, och redan år 1932 ansåg han tiden mogen att börja eget. Han slog sig ihop med en annan yrkesman i staden, och 1933 startade de i Härnösand Målarfirman Holmberg & Almström. Det blev en ganska blygsam början, men firman fick snart nog vind i seglen och växte starkare år från år. 1937 utgick Almström ur firman och den omregistrerades då till Målarfirman A. Holmberg & Co. som genom sina rejält utförda arbeten under årens lopp fått mycket god klang i byggderna. Efter en tid började Holmberg umgås med tanken på att komplettera målarfirman med en egen färghandel, och när Sjödins Eftr. i Kramfors blev till salu 1942, slog han till och inköpte firman, som den första dec. omregistrerades till A. Holmbergs Färghandel. År 1944 kom chansen igen i form av en ledig affärslokal i Sparbankshuset vid Skeppsbron i Härnösand. Holmberg hyrde lokalerna och nystartade här den första dec. A. Holmbergs Färghandel, Härnösand, som sedan blev firmans huvudaffär. Den utvecklades förvånadsvärt sanabbt, och redan efter ett par år tyckte Holmberg att det blev för mycket med de tre firmor och avyttrade därför 1947 färghandeln i Kramfors till köpman Chr. Boström. Affären i Härnösand sysselsätter nu 6 anställda och målerifirman 12 anställda.
Härnösands Bilaffär. / 1973 den 22 februari invigdes det nya bilhuset på Bodsjöhöjden. Invigningsförrättare var Biskop Arne Palmqvist. Det har aldrig hänt tidigare att någon biskop invigt någon bilanläggning. Den märkliga invigningen uppmärksammades av Sveriges Radio och övrig press.
Härnösands Fastighets byrå. / 1914 började Hans Östlundh en blygsam fritidsverksamhet med främst försäkringackvisition som arbetsuppgift. Rörelsen utvecklades snart och 1924 övergick Östlundh på heltid till försäkrings och andra former av agenturer. 1927 började arbetet med fastighetsaffärer.
Härnösands Tunnbrödsfabrik. / Härnösands Tunnbrödsfabrik kan i år fira sitt 25-års jubileum. År 1948 startade Fabrikör Nils Johan Sundqvist och Nils E. Dahlin tunnbrödsbageriet på Bondsjögatan 7 i Härnösand. Efterfrågan på maskinbakat tunnbröd blev allt större, varför företaget år 1952 fick överta större lokaler i samma fastighet, vilket gjorde att fabrikens totala yta kunde fördubblas. År 1964 ingick Erik Westin som delägare tillsammans med Nils Johan Sundqvist. Fabrikationen av tunnbröd och paltbröd således i början huvudskligen inom länet. Sörmlänningarna har numera upptäckt det norrlänska brödet, vilket medfört att Härnö tunnbröd numera finns i de flesta butiker över hela landet.
Härnösands Gummiverkstad. / Man skrev 1925, vid vilken tid bilismen hade börjat göra sig mer gällande, då Bror Hedin öppnade en gummiverkstad i Härnösand. Starten var naturligtvis mycket blygsam, men firman gick dock sakta framåt. Vid årsskiftet 1931-1932 övertog fabrikör Helge Jonsson firman. Han var då endast 23 år gammal. Trots sin ungdom hade han hunnit med att förskaffat sig en omfattande yrkeskännedom under lärlingsåren i Sundsvall. I takt med den ökade förekomsten av bilar utvecklades också firman och redan år 1935 anskaffades en fullständig ny maskinpark. Verkstaden var belägen vid Storgatan 39 till år 1945, då de nuvarande lokalerna togs i besittning.
ICA-Matmarknad. / Vårt företag startade med ICA-matmarknad i Varuhuset Prisma den 16 juni 1966. Den 1 febr. införlivades Brännans Livs Krokvägen 9 Härnösand och den 2 jan. 1973 utökades företaget med ytterligare 2 butiker, Köpcentrum Älandsbro och Mini-Center Hovsgatan 17 Härnösand.
Kempes Elektriska. / Kempes elektriska räknar 1931 som sitt formella stiftelse år, men företaget utgör en direkt fortsättning av en firma, som grundades i Härnösand 1918. Det var Alfred Jansson elektriska Ab till vilket direktör E. Kempe kom redan 1921 som chef. Bolaget hade startad under den svåraste kristiden, av vilken redan från början fick svåra känningar, och det blev därför ingen lätt uppgift hr Kempe fick sig förelagd att sanera företaget. Utom ett gott affärsomdömme hade han emellertid en mångårig och grundlig fackkunskap att lita till. Han hade börjat inom det elektrotekniska facket redan 1898 och fullbordade sin fackliga utbildning genom skolstudier i Göteborg. Hr Kempe hade därefter anställning i Västerås m. fl. städer varefter han år 1911 kom till Visby som verkmästare vid elektricitetverket där. Efter Visby blev det Härnösand och här har han sedan stannat. År 1929 ombildades Jansson elektriska AB till Elektrokompaniet, fortfarande med direktör Kempe som chef. Under det namnet existerade emellertid firman endast i ett par år, ty år 1931 övertog som nämnts hr Kempe ensam över företaget under det nuvarande firmanamnet. De senare åren har inneburit en oavbruten utveckling och firman är också den ledande på orten inom det elektriska facket. Den sysselsätter numera ett 40-tal anställda, och den har under årens lopp utfört ett betydande antal större installationer. Till företaget är knutna direktör Kempes tre söner av vilka den äldste kamrer Erland Kempe handhar det ekonomiska, ing. Christian Kempe det anläggningstekniska, samt yngre sonen köpman Max Kempe försäljning och inköp.
Kol & Koks AB / Det var år 1908, som Axel. E. Andersson startade sin skeppsklarerarfirma. Sedan dess har 40 år gått till ända och rörelsen omfattar numera förutom skeppsklarerarrörelsen även försäljning av kol och koks. På den sistnämnda grenen kom Axel in då han i mitten av 20-talet började att köpa in hela skeppslaster av kol, vilka han senare sålde till större förbrukare. Då Axel. E. Andersson år 1938 avled ombildades företaget till bolag under namnet Axel. E. Andersson Kol & Koks AB vars chef blev sonen Axel. E. Arver. 1947 inträdde även direktör Rune Nordlander i företaget. Företaget har under årens lopp utvecklats starkt till tiden fram till andra världskriget, då försäljningen låg i topp. När så kriget kom blev det således alldeles stopp med kolimporten och detta tillstånd varade fram till 1946, då det hela kom igång igen och omsättningen sedan ökat stadigt för att i dag överstiga 1939 års omsättningsnivå. Fastighetsägarna har kunnat övergå till kol och koks igen, därmed förbilligande sina bränslekostnader. Kol och Koks AB har nu sina lager vid Djuphamnen där dagarna i ända två fullt moderna sorteringsverk (inköpta 1948) arbetar med sorteringen. Tack vare dessa förnämliga maskiner kan därför förbrukarna vara vissa om att när kolet kommer till bostaden eller fastigheten det är av rätt storleksordning speciellt avpassat för vars och ens värmepanna.
Klädvaruhuset Ullånger år 1969
40 år med Konsum / Som stiftelseår för Konsumtionsföreningen i Härnösand står 1908, men man skulle kunna sätta 1901 och 1921. År 1901 bildades en första konsumtionsförering i Härnösand, med den förde en tynande tillvaro och avvecklades 1906. Två år senare bildades Härnösands kooperativa handelsförening Hoppet, vars medlemmar voro bosatta på Nya Varvet. Dessa båda föreningar existerade till år 1921 då en sammanslagning kom tillstånd och Konsumtionsföreningen Härnösand med omnejd bildades. De är också från den tiden, som man har anledning att tala om en expansion för den kooperativa rörelsen i Härnösand, då de båda föreningarna, som fanns tidigare hade fört en relativ blygsam tillvaro. Utvecklingen har sedan dess gått raskt. Vid sammanslagningen fanns fyra butiker. 1922 tillkom skoaffären vid storgatan som dock numera lyder direkt under KF. S skofabrik. 1927 anslöts sig Älandsbro kooperativa med tre butiker. 1929 öppnade föreningen en butik Gussjöbyggden. 1935 anslöt sig Utansjö Kooperativa Handelsförening samt Ramviksföreningen. 1936 öppnades en butik i Viksjö år och 1939 stod turen till Häggdånger, då en butik tillkom i Antjärn. Vad vi här anfört framgår, att de fyrtio åren präglats av framgång. När föreningen firade 25 årsjubileum 1933 var butikernas antal 12, och omsättningen drygt en million. Nu när föreningen firar sitt 40-årsjubileum har butiken antal ökat till 31 som i många fall omfattar hela butiksgrupper, och omsättningen närmar sig 5,5 millioner kronor. Det är en glädje att kunna konstatera som vi vet är och har varit till nytta för alla våra medlemmar och som även i fortsättningen skall sikta mot god kundbetjäning med goda varor i allt bättre butiker.
Kreditbanken Nybrogatan 6
Maskinhandeln byggs upp. Lantmannaförbundet engagemang med handeln med redskap och jordbruksmaskiner hade i början, av naturliga skäl, mindre omfattning. Men i och med att den starka mekaniseringen påbörjades efter krigsslutet 1945, började också Lantmannaförbundet i motsvarande grad bygga upp sin maskinhandel. I och med att försäljningen av traktorer påbörjades kom också redskapssidan in i bilden. Traktorns användningsområde i tekniskt hänseende har utvecklats så starkt, att försäljningen av redskap och tillbehör i dagens läge faktiskt är större ån rena traktorsförsäljningen.
Mercur / Maskinskrivningsbyrån Mercur öppnade sin butik på storgatan 27 av Oscar Marmont år 1926.
Mode-73. / Klädaffären med namn och mode. I takt med tiden. Då är vi den rätta affären för er. Det behöver inte vara dyrt, därför att det är affären med det senaste modet, välkommen in så får vi bevisa det för er. Vi poängterar också en liten specialitet vi har, nämligen BYXBAREN där vi erbjuder full sortering i: BYXOR för stora, BYXOR för små, BYXOR för korta, BYXOR för långa.
Nordiska Parfymeriet. / År 1927 började Nattvig Höijer inom frisyryrket, förts då på “herrsidan” för sedan att han genomgått Stockholms frisörskola övergå till damfrisöryrket. År 1934 startade han sin damfrisering Nattvig Höijer i en lokal vid Torget för att fem år senare, 1939 utvidga och flytta densamma till de nuvarande lokalerna i Stattshotellets annex. Redan från början hade lokalerna fått en för den tiden fullt modern utformning och nu i dagaran står en ny etapp klar, då lokalen fått en ny make up och kan presenteras i hypermodernt skick. City Damfrisering, stadens äldsta med c:a 40 år på nacken, inköptes år 1944, och är en liten intim och trevlig damfrisering. Höijers förestås av fru Key Säll och City av Karin Johansson, både erkänt skickliga damfrisörskor med ansvar för kunden. 1946 startade herr Höijer Nordiska Parfymeriet. Där tillverkas allt inom den kemisk-tekniska branschen för frisersalonger m. m. samt säljer firman all slags apparatur, inredningar och dyligt. Firmans specialité är tillverkningen av Lady Keys schampocreme, en enastående bra schampocreme för både damer och herrar.
Nordlövs Ur. / Nordlöws 100 år. (1873-1973) I november 1873 grundade J.F. Hauge företaget som firar 100 års jubileum. Haugens rörelse sköttes i slutet av seklet av Julius Nordlöw och Kurt Bergström, vilka 1903 i egen regi drev företaget vidare fram till 1921. Efter nämda år är Julius Nordlöv ensam innehavare av firman i vilket C.H. Nordlöw inträdde 1933.
Polyfoto / 1934 startade Helge Bergqvist Polyfoto i Härnösand. Den första tiden var butiken belägen på storgatan 23. 1972 flyttade affären till storgatan 27.
Prisma Bokhandel. / Grundaren av vad som i dag är Prisma Bokhandel var Adjunkten Per Magnus Huss som år 1843 vid sidan av sin pedagogiska verksamhet ur sin lilla boklåda började förse gymnasister och annan skolungdom med läroböcker. Fram till 1905 utvecklades firman under olika ägare, för att detta år övertagas av Bokhandlare Vicktor Åström, som också fäste sitt namn på bokhandeln. Via en aktiebolagsbildning åren 1921-1950 med Bokhanlare Arvid Olsson som chef, övertog sistnämda år Bokhandlare Nils Lindstedt ledarskapet av rörelsen. År 1966 öppnade köpmannavaruhuset Prisma i Härnösand och firman ingick där med en bokhandelsavdelning, pappersvaror och leksaker, med Bokhandlare Björn Lindstedt som föreståndare. År 1968 överflyttades Åströms Bokhandel till Prisma och ändrade namn till Prisma Bok och pappershandel AB med Bokhandlare Nils Lindstedt som v. dir. och Bokhandlare Björn Lindstedt som föreståndare.
S:t Petri Logen. / Få krogar i landet kan i fråga om ålder, traditioner och trevnad mäta sig med S:t Petri Logen. En handfull sommarfiskande härnösandsborgare, som 1843 slöt sig samman till ett snabbt växande ordensällskap till gemensam glädje ritualinramade fiskefärder i S:t Petri tecken, byggde huset 1871. Dess vackra klassicistiska interiör i rosa och grått och blänkande guld och med dörröverstyckernas tidstypiska tänkespråk har pietesfullt bevarats. Också den gamla sällskapsorden lever med oförminskad livskraft. På S:t Petri Logen har staden haft sin festlokal i mer än hundra år. Här har kungar och prinsar, statministrar och stormän skådats sin glans i festsalens praktfulla speglar. Här har den oscariska tidens kungliga svenskar och folkhemmets kavajdemokrater dansat in det nya året och hälsat våren den sista april. Här har stadens medborgare markerat livets stora ögonblick från vaggan till graven. Föreningar och sammanslutningar, klubbar och ordensällskap möts på S:t Petri Logen. Det är en krog med atmosfär, en krog av en typ som nu snabbt försvinner. Den är väl värt ett besök, inte bara för maten.
Sundströms Klädesbutik / I början av år 1914 övertog Carl Sundström den förut i många år av Sven Dahl i Härnösand drivna manufaktur och beklädnadshandel vid Trädgårdsgatan och grundade därmed den herrekiperingsfirma som i våra dagar har ett aktat namn bland stadens herrar.
Tempo. / 1957 öppnade Tempo det 29:e varuhuset i Åhlén & Holms företag. 1000 kvadrat försäljningsyta. Halva kvarteret Glasmästaren togs i anspråk. Varuhuschef var Ivar Svärdh. 1965 byggdes Tempo om, och hela kvarteret Glasmästaren togs då i anspråk. Parkeringsdäck i anslutning till varuhuset, försäljningsytan uppgick då till 1700 kvadratmeter. Varuhuschef var Harry Ols. 1973 ett nytt Tempo, med nya färger utökning av försäljningsytan till 2300 kvadratmeter. Ett nytt plan med textil på 600 kvadratmeter i nedre planet, med rulltrappa. Helt ny inredning på livsmedel. Varuhuschef var Anders Ericsson.
Torsviks Sågverk / Sågverk Ab grundades 1922. 1927 beslutar man om plywoodtillverkning och man bygger om fabriken. 1931 påbörjar man tillverkning av lamellträ. 1940 ödeläggs fabriken av en eldsvåda. 1942-1943 tas den nya fabriken i drift. Vid mitten av 1970-talet var ett hundra tal personer anställda vid fabriken. Den 30/6 1980 lades fabriken ned och 1984 revs byggnaden.
Wulkans Hemslöjd och Leksaksaffär. / S.A.Wulkans Hemslöjd ock Leksaksaffär grundades år 1900. I Affären, som till en början inrymdes i fastigheten Trädgårdsgatan 3 erhöll snart en sån stor kundkrets att det blev nödvändigt att utöka rörelsen, varför de redan efter två års tid inköpte fastigheten Köpmangatan 3 dit affären flyttades.
Ådalens Bilaffär. / I vår nyutbyggda anläggning inryms Härnösands störta bilhall. Nära 1000 kvadratmeter och med plats för mer än 60 bilar. Här kan ni i lugn och ro titta på de olika modellerna av Volvo, den omtänksamma bilen. Här kan ni också välja bland många intressanta begagnade bilar med testfakta och riksgaranti. Testfakta innebär att bilen testast enligt Svensk bilprovnings normer på 55 viktiga punkter. Resultatet redovisas i ett testfakta protokoll med samma betygsskala som bilprovningen använder. Ni ser vad bilen går för och vet vad ni får för pengarna.
AB Åke Holmbergs Måleri. / År 1937 bildade Målrmästare Algot Holmberg, målerifirman A. Holmberg & Co. Den utökades med färghandel 1944 och billackering 1955. 1957 avled Målarmästare Algot Holmberg och skötsel övertogs av Stig och Åke. 1968 delades firman och Ab Åke Holmbergs industri och Billackering bildades med cisternmålning och sandblästringsarbeten från Karlstad i söder till Luleå i norr som arbetsfält. 1971 tog husmåleri upp på programmet eftersom två välkända måleriföretag slutat sin verksamhet. 1972 byggdes billackeringen om till den modernaste på orten med ny sprutbox och separat ugn. 1972 var även året när fasadbehandlingar blev en stor del av verksamheten, liksom fasadtvättning. Med siktet inställt på tillvaratagande av såväl gamla yrkestraditioner som de nyheter färgindustrin möjliggör i dag arbetar vi energiskt på att stärka vår ställning i Norrland.
Östman & Svensson AB / I allmänhetens förtroende i 25 år. Östman & Svenssons Färghandel fyller den 1 Januari 25 år. Den har under denna tid byggt upp ett välgrundat anseende och förtroende hos allmänheten. Firman startades av herr Axel Östman och Joel Svensson. Affären erhöll en god start och den första lokalen, som var inrymd i huset Storgatan 23, visade sig redan efter ett halvt år vara för liten. Då hyrdes de nuvarande lokalerna vid Nybrogatan 7, där under de följande åren stora utvidningar allt eftersom affären utvecklades. Firman handlade då liksom nu med kemikalier och tapeter, färger, oljor och fernissor i såväl parti och minut och vidare ingick i rörelsen särskild fotografisk avdelning. Herr Svensson exploaterade på ett tidigt stadium ett nytt saft extrakt, som under namnet Ocial, mycket snabbt kom att få vidsträckt spridning och användning i hushållen landet runt. Ocial exporterades t.o.m. en tid till Amerika och har prisbelönts vid utställningar i Sundsvall och Härnösand. Grundarna herrarna Svensson och Östman dog resp. 1932, 1934 varefter firman ombildades till aktiebolag. Dess nuvarande chef är disponent Sigge Nyberg.
Fakta: / Ett kvitto från annonsering i Västernorrlands Allehanda 29 Mars 1910. Västernorrlands Allehanda 30000 tusen läsare. Daglig morgontidning. Rikstelefon 287. Ångermanlands största tidning. Annonspriset är å 1:sta sidan 6 öre, å 2:dra och 3:dje sidorna 7 öre samt 4:de sidan 5 öre per millimeter. Rabatter vid likvid inom 90 dagar å annons, som oförändrad införes 5 gånger 10 % / 20 gånger 15 % / 50 gånger 20 % därutöver 25 %. Debet: 1 gånger a 35 millimeter 2 kr och 10 öre.
Asea Härnösand / Truckar: Batteridrivna 1-3,2 ton. Diselektriskt drivna 2-3,2 ton. Diseldrivna 4-5,4 ton. Transportbanor: Rull och hjulbanor. Transportörer: Band, kedje lamell och vertikaltransportörer. Rörelseskiftare: Kulbord, Vridbord, Vinkelväxel, Transfervagn.
Löfdahls Livs Nybrogatan 6
Severins Guld
Sjödals ur Köpmangatan 8
Sko Palmgrens Köpmangatan 4
Tobaksmonopolet
Tremans Storgatan 31
Wikmans Glas Östanbäcksgatan 1
Ångermanlands Mejeriförening
Östman & Svensson AB Nybrogatan 7