Visningar: 187
Tommys orkester var dragplåstret vid Prismavaruhusets invigning i Härnösand 1966. Från vänster Tommy Höglund, Åke Persson, Christer Pettersson, Tomas Marklund och Lars-Göran Eneroth.
Garageinspelning 1966
Började med roliga timmen. / Ursprungligen började han sin bana med att utbilda sig till bilplåtslagare och kom att ha en egen verkstad men det här med dragspel och musik har alltid varit något som han inte har kunnat slita sig ifrån. Som för alla andra startade allt i ungdomen. För Tommy Höglund del blev det “Roliga timmen” i småskolan. Jag tror jag att jag var en tio, elva år gammal då en klasskamrat tog med sig sitt dragspel till “Roliga timmen”. Jag tyckte det verkade intressant, så när jag kom hem frågade jag min pappa om inte jag också kunde få ett dragspel eller åtminstånde få hyra ett. Till att börja med tyckte pappa att vi kunde hyra och sedan blev det att jag satte mig framför radioapparaten och lyssnade på hur de riktiga grabbarna spelade. Efter ett tag anmälde jag mig till en 20-timmars dragspelskurs men tyvärr lärde jag mig aldrig att spela efter noter. I stället kunde jag mina läxor på gehör.
Bildade egen orkester. / 1956 kom han att bilda Tommys Trio och den första spelningen glömmer han aldrig. Vi var väl 13 år gamla och vi frågade om vi inte kunde få spela gratis. Jag tror det var i Ramviks Folkets Hus. Jag vill minnas att det var ett årsmöte där och vi ringde till hon som skötte det hela. Till en början var hon inte intresserad men vi gav oss inte.
Tommy Ödmark, Bengt Bergren, Kurt Svensson Tommy Höglund.
Tommy Höglund, Kurt Svensson, Bobby Ödmark, Benka Berggren, Tommy Ödmark.
Grammofon som förstärkare. / Då handlade det inte om några superförstärkare som dagens ungdom vant sig vid. De tre grabbarna fick nöja sig med att plugga in sina elkablar in i grammofonuttaget på några gamla grammofoner. Det måste ha varit fruktansvärt och helt olidligt att lyssna på oss då, skrattar Tommy Höglund. Men då tyckte vi att det lät bra med våra låtar i Gunnar Wiklund-tappning. I ett par, tre års tid spelade grabbarna på olika fester innan de kom in i “mopedåldern” och de fick andra intressen. Men så när Tommy blev 16 år var han där igen. Då gick han och köpte sig sin första elorgel och trion fick en kontrabasist och blev en kvartett som sedan kom att utvecklas vidare till kvintett med en saxofonist. Folk ringde ofta och ville att vi skulle spela på deras fester eller bröllop, och även jag fick påringningar om solo jobb. Bland annat spelade jag varje söndag en sommar på Spjutegården.
Härnösandsorkestern Tommys går hårt in för att bli Härnösands svar på värmlandspopen. Man satsar mer på dansmusik än på renodlad pop och stilen är en blandning av country and western, rythm and blues och Sven-Ingvars.
Namnet Tommys var lättfunnet. / Tommy är förnamnet på 23-årige Tommy Höglund som är ledare för bandet och med ålderns rätt basar över de andra grabbarna. Tommy spelar orgel och trakterar även dragspel om så behövs. Hans-Åke Persson 16 år, sitter bakom trummorna. Christer Pettersson också han 16 år, spelar bas. Tomas Marklund är yngst i gänget, 15 år gammal och spelar sologitarr. 17-årige Lars-Göran Eneroth svarar för solosången och spelar kompgitarr, Lars-Göran är också den musikaliska idé-sprutan i gänget. Han har gjort ett par av orkesterns låtar och fler blir det. Bandet bildades strax före jul. Tommy hade lett ett annat band tidigare. Det upplöstes emellertid och då startade han Tommys. Nu har bandet funnit sin stil och siktar på att så småningom komma upp på svensktoppen. Ännu har man mycket av Sven-Ingvars melodier i repertoaren men gänget är i full färd att skapa sin egen repertoar. Det var kanske lite kärvt med spelningar i starten, berättar Tommy. Men nu har det lossnat på allvar. Engagemangen hopar sig och gänget har fullbokat för hela sommaren på olika platser Västernorrland.
Turné / Efter år av långa turnéer och resor land och rike runt har Tommy Höglund blivit det han egentligen alltid drömt om, en riktig “Svensson”. Men fortfarande tar musicerandet en stor del av tiden i anspråk. Två till tre dagar i veckan, minst. Det skall repeteras och det ska samlas in nytt material till Leif-Tommys trio. Ändå går allt i ett lugnare tempo än vad det gjorde då det bagav sig för den nu 47-årige Tommy Höglund. När han sitter där hemma i vardagsrumssoffan på Hälletorpsvägen i Härnösand, kan han i lugn och ro fästa blicken på de två LP-skivororna i guld och LP-skivan i silver som sitter inramade på väggen, och tänka tillbaka på åren i folkparkerna med Emil Ford och Larry Finnegan. Han kan också lugnt konstatera att den egan kompositionen “Linda” börjat spelas allt mer av svensktoppsbanden och att det då och ramlar in en slant från STIM. Ja, det var mycket jobb i slutet 60-talet, säger han. Det gick så pass bra för oss att vi fick göra två LP-skivor. När det begavs sig som bäst for han land och rike runt med Sven-Erics och spelade på dansbanorna på heltid. Idag består hans vardag av bussar och åter bussar på Bussbolaget på Bondsjöhöjden.
Vill fortsätta att komponera. / Leif-Tommys kommer aldrig att sluta upp med spelandet, säger Tommy Höglund. Vi kommer antagligen att sluta som ett PRO-band, skrattar han. Det kan låta lite tokigt men det är faktiskt sant. Idag har han gått ett steg ännu längre i sitt musicerande. Den egna hitlåten “Linda” har gett honom blodat tand och komponerandet vill han gärna fortsätta med. Och emellanåt får han beställning på flera melodier.Vilken härnösandsbo har inte hört Jubileumsvalsen på Öbackaskivan som spelades in till 400-årsjubileet? Även närradion har hört av sig med en beställning om en signaturmelodi.