Visningar: 66
1925.1939
1925 Ostkustbanedel har öppnats. Öppnadet av ostkustbanedelen Härnösand-Njurunda för allmän trafik blev en minnesdag av stora mått för Härnösand och de omkringliggande orterna. Det blev visserligen inte något av en större officiell festlighetsglans över händelsen, men icke desto mindre blev invigningen just vad man avsett med den nämligen en enkel men värdig högtidlighet (17 dec.). Ostkustbanans tågtidtabell är nu fastställd för de blivande tågen, när desamma komma att insättas. Till en början komma tre tåg i vardera riktningen att trafikera bansträckan Härnösand-Sundsvall.
Första studentskan. Den första studentskan vid Härnösands högre allmäna läroverk blev fröken Margit Simskowsky.
Arne Borg i Härnösand. På sin glänsande Eriksgata i vårt avlånga land inträffade det berömda simmarparet miss Martha Norelius från U.S.A. och hela Sveriges Arne Borg i sällskap med Arnes några minuter yngre tvillingbror Åke i Härnösand på lördag afton (29 aug.) och gav i “simstadion” nere vid norra kajutsprånget en uppvisning inför en tusenhövdad publik.
1926 Hemsökasern inreds till vanföranstalt. Frågan om utnyttjande av Hemsökasernen står nu enligt vad Västernorrlands Allehanda erfarit äntligen inför sin definitiva lösning. Kasernkomitén hade föreslagit att det tidigare kontraktet mellan staten och stadens angående upplåtande av vissa markområden på Hovsjorden för Hemsö kustartellerikårs räkning skulle från den 1 juli 1927 till alla delar vara hävt. Staden upplåter emellertid utan ersättning med full äganderätt nordöstra hörnet av området. Härefter förbinder sig kronan att i det uppförda kasernetablissementet inreda en vanföranstalt med plats för 150 patienter.
Viksjö kyrka brann ned. Viksjö församling har på måndagkvällen (8 febr.) drabbats av en synnerligen svår förlust, då församlingens kyrka nedbrann till grunden. Klockstapeln, kyrkosilvret och en del papper räddades. Kyrkan var försäkrad för 50.000 kr.
Hemsö kyrka har invigts. Hemsö kyrkas högtidliga invigning ägde i går (13 juni) rum under de mest gynnsamma yttre förutsättningar. Från en molnfri himmel strålade en värmande sol och lockade ut till den lilla kyrkan på ön en stor skara intresserade.
Totopremiär i Härnösand. Regerigen har lämnat Ångermanlands travklubb tillstånd att i år anordna vadhållning med totalisator vid travtävlingar under tre dagar under tiden febr-mars vid Härnösand.
Folkets hus har ödelagts. Folkets hus i Härnösand har i natt (7 augusti) ödelagts av eld.
År 1927 Rådhuset har flyttats upp på Murberget. Det gamla rådhuset i Härnösand, som flyttats upp till friluftsmuseet på Murberget står nu färdigt (9 sept.) och landshövdingeparet, landstingets ledamöter och stadsfullmäktige voro i går inbjudna av museistyrelsen till Murberget, där museistyrelsens ordförande, landssekreterare Wik, hälsade välkommen.
VA-sporten får egen avdelning. Från och med måndagen den 12 december sammanföres idrottsnyheterna i en egen avdelning i VA från att förut ha varit placerade fristående på obestämda platser i tidningen.
Fanérfabriken har satt igång. Fanérfabriken i Härnösand, stadens nyaste industri och Sveriges modernaste anläggning för tillverkning av plywood, satte för någon tid sedan igång driften på försök och sedan ett par dagar har ett jämt fräsande från komplexet nere vid Nattviken burit vittne om att fabriken kört igång på allvar (16 dec.)
Många bygger på Brännan. Byggnadsintresset i vår stad har under de senaste åren varit ganska livligt, förklarar stadsingenjör P. Björner. Säskilt är det Norlinska tomten eller Södra Brännan som det numera i dagligt tal benämnes, där villorna tätast och snabbast skjutit upp, så att vi nu ha en liten villastad med ett 50-tal vackra villor där.
Ostkustbanan invigd. Invigningen av Ostkustbanan Härnösand-Gävle på måndagen 31 okt. blev ett triumtåg med väldig uppslutning från befolkningens sida. Det hela gick väl i lås och hade icke vädrets makter varit onådiga hade starten i Härnösand blivit en verklig upplevelse. Extratåget med konungen och gästerna anlände vid halv 8-tiden. Sedan konungen hälsats välkommen företog han en biltur genom staden, varpå det väldiga invigningståget på slaget halv 10 ångade ut från stationen under hurrarop och viftningar från folkmassorna.
1928 Landsarkiv i Härnösand. Den väntade propositionen om inrättande av landsarkiv för Norrland har nu framlagts på kamrarnas bord. I propositionen föreslår riksdagen att till utförande av specialritningar till en byggnad för ett till Härnösand förlagt landsarkiv för Norrland för budgetåret anvisa ett extra reservationsanslag på 3.500 kr.
Fontän till Härnösand. I en skrivelse till stadsfullmäktige meddelar fru Jenny Andersson att hon och övriga sterbhusdelägare efter vicekonsul Fredrik Andersson beslutat hugfästa hans minne genom att till Härnösands stad donera en monumental fontän att placeras i stadsträdgården mitt emot S:t Petrilogen, på den plats där för närvarande sommartid blomstergrupper pläga anordnas. Skisser till fontänen komma att utarbetas av konstnären Almgren.
1929 VA får tidningsbil. För att på ett effektivare sätt tillfredställa prenumeranternas krav beträffande snabbare och bättre transport av tidningen till Ådalen har Västernorrlands Allehanda beslutat att fr.o.m. 1 januari 1930 anordna transport av tidningen medelst bil till Ådalen.
1930 Brännan bildas. Brännans IF valde den 18 september sin första styrelse. Den bestod av Gösta Johansson, ordf. Knut Strandberg v. ordf., Anton Sjölund, sekr., Sixten Calissendorff, v. srkr., och Manne Kling, kassör.
1931 Historiskt ögonblick. Vanföreanstalten för Norrland har nu öppnat portarna i Härnösand för de första patienterna. Det smått historiska ögonblicket inträffade i onsdags (15 juli) anstaltens första officiella poliklinikdag.
Sällskapet W Sex. Sällskapet W Sex i Härnösand firade på lördagen 13 juni sitt 50-årsjubileum med högtidsloge och middag på S:t Petrilogen.
1932 Per Albin bildar regering. Stockholm 20 september. Konungen har på tisdagseftermiddagen lämnat i uppdrag åt Per lbin Hansson att bilda regering.
Von Sydow mördad. Svenska arbetsgivareföreningens förre verkställande direktör, vice häradshövding Hjalmar von Sydow, har anträffats död i sin bostad Norr Mälarstrand 24, sannolikt mördad. Enligt uppgift skulle han ha skjutits och hans två tjänarinnor skulle även vara döda.
1933 Dövstumshemmet. Det nya dövstumshemmet för Norrland invigdes i går 28 maj i Härnösand. Bland de närvarande märktes landhövding A. Wijkman och biskop E. Lönegren.
VA-Tåg till Sollefteå
Då intresset för fast den officiell invigningen av Hallstabacken vid Sollefteå instundande söndag synes vara synnerligen stort icke blott Sollefteå utan efter hela Ådalen ända ned till Härnösand, kommer VA i samråd med Statens järnvägar att anordna ett hos från Härnösand till Sollefteå på söndag.
1934 Spritbåt fast på Hemsön. En stor estnisk spritjagare av ungefär samma typ som den här trakten icke så alldeles obekante “Ola” uppbringades i går kväll (4 Jan.) i Storfjärden ovanför Hemsön av landsfiskal Ödman i Högsjö med biträde av manskap från statspolisen och tullen. Besättningen, en finne och fem estländare, överrumplades och gav sig utan motstånd. Trots noggrann undersökning av fartyget från för till akter kunde ingen sprit påträffas. Racerns namn var “Grete”, hemmahörande i Reval.
1935 Länstyrelsens annex klart. Länstyrelsen annexbyggnad står nu (15 juni) i det närmaste färdig. Endast en del mindre detaljarbeten återstå innan byggnaden kan diponeras för sitt ändamål.
Härnösands Domkyrka. Härnösands domkyrka återinvigdes den 16 juni efter en omfattande restauration.
Flera kvinnor gavs abort i Härnösand. Under Härnösandspolisen utredning om den sorgliga barnamordssaken kom man ännu en bedrövlig affär på spåren, vilken nu är föremål för undersökning. Den för barnamordet anhållna flickan upplyste vid polisförhören, att hon under sitt havandeskap vänt sig till en 40-årig ogift kvinna här i staden, om vilken hon fått kännedom att hon brukade vara kvinnor behjälplig vid fosterfördrivning. Kvinnan har vid polisförhör erkänt att hon behandlat flera kvinnor i abortsyfte.
1936 Ådalens idrott. Ådalens idrott hade i går en stor dag då prins Gustav Adolf invigde Kramfors nya idrottsplats i närvaro av ett par tusen personer.
1937 God debut för Sannasundet. Hemsöborna nya färja “Sannasundet” som nu varit i trafik sedan den 17 november, har enligt vad färjstatistiken utvisar har haft en synnerlig god debut. Från den 17 november till 1936 års slut befordrades 473 bilar och 1.379 personer meddelar Hemsöns vägombud H. Edholm på vår förfrågan.
Stiftsbiblioteket i Härnösand. På biskop Bohlins initiativ har på domkapitlet i Härnösand inrättats ett stiftbibliotek, vilken i dagarna är färdiginrett och som redan skickat ut sin första katalog. Biblioteket är det första i sitt slag i Sverige.
1938 Ny bro klar. Den nya Kronholmsbron i Härnösand överlämnades i går (30 september) av brokommitén till staden vid en enkel högtidlighet kl.3 på middagen i statsfullmäktiges sessionssal.
Sirener provas i Härnösand. Som VA på lördagen meddelade provas o dag (12 april) sirener och ångvisslor, vika kunna tänkas komma till användning vid flyglarm i Härnösands luftskyddsort.
Torsvik. Torsviksbolaget wallbordsfabrik i Härnösand invigdes i går under värdiga former. (23 juni).
Restaurangstrejk. Restaurangstrejk utbryter i dag. 20.000 personer berörs. I Härnösand stängas Statt, Logen och Nybrokällaren och i Sollefteå Stadshotellet, Appelbergs och Hörnan.
1939 18 dödades när Sandöbron rasade. Ådalen hemsöktes i går eftermiddag (31 aug.) några minuter efter kl. 16.30 av en katastrof, vilkens omfattning med hänsyn till antalet spillda människoliv ännu icke kunnat med fullständig säkerhet fixeras, men som ur olika synpunkter bedömt torde vara en av de största och mest tragiska i vårt lands industriella och tekniska historia i nyare tid. Sandöbrons stora spann sjönk på några få sekunder sammantrasat och spolierat i älven. Flera tiotal arbetare vid brobyggat följde med i djupet. Hur många som omkommit är omöjligt att med säkerhet fastslå, men under alla förhållanden är antalet stort. i den fruktansvärda förvirringen efter olyckan var det under flera alldeles hopplöst att få klarhet ens om hur många människor, som befunnits på bron, när raset inträffade och än mindre vilka dessa voro. Obeskrivliga och fasasfulla scener utspelades under det att räddningsarbetet pågick, när gråtande hustrur och mödrar letade efter saknade familjefäder och söner. Av bron återstår ingenting och någon förklaring till olyckan har inte kunnat lämnas. Det slutliga antalet omkomna blev 18.
1940 Brännan vann SM-stafett. Skidspelsmästerskapen andra dag i Bergsåker i går (13 febr.) blev en triumf för Brännans IF, som genom Pelle Pallin, Folke Wedin och Kalle Pallin tog hem sitt första svenska mästerskap i stafett.
1941 Härnösand får egen mässa. Undersökningarna om möjlighet att realisera det intressanta uppslaget med en motsvrighet till den stora Arosmässan i Västerås ha de sista dagarna (21 jan.) vidtagits bland intresserade i Härnösand. Det är direktör Nils Ramqvist som från början lancerat uppslaget och landshövding Engberg har givit det sitt kraftiga stöd.
1942 Unik vigsel i Stigsjö. En unik vigsel ägde på lördagen (11 juni ) rum i Stigsjö kyrka då fyra syskon samtidigt gifte sig. Brudparen var lagerbiträdet Karl Axel Boström och Britta Sjöberg, hemmansägaren Alfred Boström och Karin Bylund, laboratoriebiträdet Henning Gösta och Signe Charlotta Boström, samt lagerbiträdet Samuel Boström och Greta Sjöberg.
Kustartilleri i Härnösand. Fyra nya pansarregementen skola upprättas och fem nya flygflottiljer organiseras. Det bekräftas, att ett permanent kustartilleridetachement kommer att förläggas till Härnösand. Sjöstridskrafterna behöva ett skyddad replipunkt och det föreslås därför att Gustavsviks örlogsdepå utbygges samt att denna och även Hemsö förses med bemanning i fredstid.
1943 Nya fanérfabriken står färdig. Torsviks sågverk AB:s nya fanérfabrik i Härnösand står nu (22 jan.) praktiskt färdig. För närvarande pågår provkörning av de olika maskinerna.
Trädgårdsodlare bildar förening. Den planerade trädgårdsodlareföreningen i Härnösand konstituerades vid sammanträde i går (19 febr.) till vilket ett 50-tal personer infunnits sig. Trädgårdsdirektör Liljenwall valdes till nya föreningens ordförande.
1944 Bjärtrå hat fått tandklinik. Bjärtrå har nu fått sin länge efterlängtade tandklinik. Premiären äger rum i dag (29 jan.) Kliniken, som är av modernaste slag, har inrymts i fröbergska fastigheten på Vallen. Föreståndare är tandläkare Robert Westman.
1945 VA flyttar in i ny fastighet. Det var liv och rush på Nybrogatan 13 fredagsnatt 0ch under lördagen (27 okt.) Order om uppbrott från gamla VA hade givits och den lydde kort och gott: på söndag skall ni vara över i nybygget. Och när solens första strålar silade in genom rutorna i VA:s pampiga, stilrena, moderna fastighet då var vi också över, och nu har vi nästan en dag och en natt arbetat i de nya rymliga och trivsamma lokalerna.
VA.s utseende förändras något. I dag (1 dec.) har VA definitivt gått över till den nya tryckpressen, och därmed följer en del förändringar i tidningens utseende. Nu har till exempel lagt märke till det röda trycket. Kanske har ni också sett att formatet ändrats en aning. Och naturligtvis känner ni att tidningen i dag är tjockare än vanligt. Det står mer i den.
KA-kaserner har invigts. Härnösand har blivit garnisonsstad . Man har visserligen haft detta på känn ganska länge, men nu har det blivit officiellt. Överbefälhavaren Jung själv invigde i går ( 23 okt.) Härnösands kustartilleridetachements nya kaserner.
Mystisk brand på Murberget. En mystisk och våldsam brand ödelade i går ( 22 maj.) på några timmar en av Murbergets värdefullaste byggnader, nämligen Victor Åströms bokhandel vilken för två år sedan uppfördes på friluftmuseet 0ch som innehöll dyrbara oersättliga kulturhistoriska klenoder.