Visningar: 109
Popband på 60-talet
The Hunters: Åke Persson, Christer Petterson, Bo Ödmark, Lars-Göran Eneroth. / Hela Murbergsvägen genljöd av svängande poprytmer när The Hunters repeterade. 1965-07-29 – Hela Murbersvägen genljöd på tisdagskvällen av svängande poprytmer. En av de många som stannat till för att lyssna till välljudet ringde upp VA och föreslog ett besök. Poptonerna visade sig strömma ut från ett garage på Murbergsvägen 26. Fyra skolgrabbar i 14-15 årsåldern hanterade där med häpnadsväckande elegans tre gitarrer och en trumma. De kallar sig The Hunters och bär trevliga kortklippta kalufser. Nu på sommarlovet tränar de mest varje kväll. Kvarterets smågrabbar satt storögt beundrande och “diggade” musiken på sockerlådor och säckar. C:a ett år har de spelat tillsammans, men än så länge har de mestadels framträtt på skoldanser och i klubbsammanhang. Eftersom ingen av dem är notkunnig tar de ut bitarna på gehör. De komponerar gärna egna versioner och dessutom hittar de ofta på nya låtar själv. För det krävs både fantasi, och musikalitet förutom teknisk begåvning. Att The Hunters, som de kallar sig, är rikt utrustade i alla tre avseende intygas villigt av både grannar, kvällsflanörer och VA:s utsända. Garaget tillhör “trummisen” Hans-Åke Perssons pappa.- Ja nu får bilen stå ute, säger han. Säkerligen finns det en mängd ungdomar som går och drömmer om att få starta ett sådant här musikgäng. det är ju också en ovanligt vettig och kul fritidssysselsättning. Men alla har tyvärr inte pappas garage att till gå. Borde inte stadens beslutande föder se till att det finns lokaler för sådana här spelsugna ungdomar.
Poporkester på Missionskyrkan. 1965-04-10 – Den som passerade förbi Missionkyrkan i Härnösand på fredagskvällen kunde inne från ungdomslokalen höra något som man väl inte är van vid. Där spelades nämligen popmusik hämtad från tio i top, svensktoppen och allt vad det nu heter. Detta ovanliga initiativ att engagera en poporkester, svarade SMU:s juniorgrupp för. Man hade också till den här aftonen inbjudit juniorer från Ullånger. Det var närmare tjugo ungdomar som hade stuvat sig i bilar för att gästa härnösandarna. En bordtennismatch mellan de båda juniorgängen hann man också med, för förfriskningar som man lät smakas.
Iskarneval Högslätten 1966-02-25. – Allt är nu klappat och klart för iskarneval på Högslättten i Härnösand i kväll. Banan har avdelats för dans och skridskoåkning. För underhållningen och musiken svarar popbanden The Hunters och The Blue Stars.
Mot okänt land: Inspelad 1966 i Tommys garage. Bandets medlemmar: Sång Lars-Göran Eneroth, Keybord Tommy Höglund, Gitarr Tomas Marklund, Bas Christer Pettersson, Trummor Åke Persson.
Ramvikslåtar på skiva med Tommys Ork. 1967-11-29. – På torsdag morgon reser Tommys orkester från Härnösand till Stockholm för att göra sin första skivinspelning. Det är två låtar av Nisse Berglund i Ramvik som skall lanseras. “Tusende stjärnor” och “Barn av Nordanland” heter låtarna. För det vokala inslaget svarar “Lage” Eneroth. Skivan beräknas komma ut i handeln dagen före julafton och blir alltså en utmärkt “i sista stund en julklapp”. Inspelningen görs hos Philips-Sonora. Orkestern har numera en ganska stor repertoar av de berglunska låtarna på sitt program. De slår mycket bra på dansställena, varhelst de spelas upp. Berglunds verk har “svensktoppskaraktär” och orkestern hoppas att inspelningen skall bli en knuff framåt.
Köper nytt för 40.000. Blir musiker på heltid 30 mars 1968.– Tusende stjärnor glimma under vår himlapäll, tusende ögon följa stjärnorna varje kväll sjunger Tommys på sin första skiva som nu varit ute i snart två månader. Själva börjar Härnösandskillarna bli stjärnor på allvar nu. Orkesterledaren Tommy Höglund har slutat sitt sin civila anställning som plåtslagare. Den här helgen är en stor händelse för bandet, man är på en liten Stockholmsturné. Det är första gången orkestern spelar söder om Sundsvall, bortsett från skivinspelningen i början på året. Det är Norrlandsklubben i Stockholm och dansrestaurangen Lorry i Sundbyberg som får besök. Skivan säljer fint, den är redan svår att få tag i på sina håll. Ett par hundra av den första pressningen på 1.000 finns kvar. Det är som bekant Nisse Berglund i Hälledal, Ramvik som är pappa till låtarna “Tusende stjärnor” och “Barn av Nordanland”. Han är något av en pappa för hela bandet- det var han som fixade skivinspelningen och han skriver en del direkt för dem.
Emile Ford, Åke Persson, Tommy Höglund, Anders Marklund, Tomas Marklund, Christer Pettersson.
“Kändisar” slåss om Tommys från Härnösand. 1969-03-08 – Härnösandsbandet Tommys har bara välja och vraka bland fina anbud. Både Larry Finnegan och Emile Ford vill ha med bandet i sin show. Vi har jobbat ihop med både Larry och Emile tidigare, berättar gruppens trummis Hans-Åke Persson. I oktober turnerade vi tillsammans med Emile Ford och i december-januari var vi ute med Larry Finnegan. Vi hade toppenkul med båda två, säger Hans-Åke, och nu har vi lite svårt att välja. Men just nu ser det i alla fall ut som om vi skulle välja Emile Ford. Tommys är ett band som vunnit en hel del framgångar sedan spelstarten för två år sedan. Man har spelat in en platta som såldes hyfsat: Tusende stjärnor och Barn av Nordanland. Dessutom har man lyckats bra i både Finland, Norge och runt om i Sverige. – Vi har spelat en hel del i södra Sverige, säger Hans-Åke. Både i Skåne och Stockholm har vi haft jätteskojiga jobb. För närvarande diskuterar gruppen en ny skivinspelning på Larry Finnegans Svensk-Amerikan. Men inget är klart än så länge, säger Hans-Åke. Gruppen är mycket mån om att betona att man inte är något popband. -Vi spelar ren dansmusik. Men visst låter det lite popigt när man drar igång med “En roddbåt till Kina” eller Let it be me. Instrumenteringen är i alla fall en dansorkesters: Saxofon, trummor, orgel, solo och basgitarr. Instrumenten trakteras av: Anders Marklund, Hans-Åke Persson, Tommy Höglund, Tomas Marklund och Christer Pettersson.
Larry Finnegan med Tommys Ork. från Härnösand 1968-12-04
Larry Finnegan nytt toppnamn för Tommys. Härnösandsorkestern Tommys får det ena fina erbjudandet efter det andra. Häromdagen kom blixtbudet från Stockholm: kan ni spel med Larry Finnegan under julen? Det blev en kort betänketid för härnösandsgrabbarna som redan börjat att boka in sig på Norrland för den aktuella tiden. Dessa spelningar mårste nu avbokas. Det är första gången som Tommys spelar tillsammans med Larry Finnegan. Ännu har de inte träffat stjärnan, men skivor och band kommer snart upp till Härnösand och då kan orkestern börja intrimningen. Showen med Larry blir en halvtimme lång och den kommer att uppföras Skåne runt. Den 20 december åker gruppen ner till Uppsala för att sedan fira julafton i Härnösand. Dan därpå åker gänget ner till Skåne för att träffa Finnegan och därefter börjar showandet. På nyårsnatten uppträder Tommys i Västervik och Blomstermåla och i mitten på januari återser man hemstaden. Hur våren och sommaren att te sig för Tommys är inte bestämt än, men det lutar åt ett samarbete med Emile Ford tas upp igen. Det var i Ramsele som gruppen och Emile Ford gjorde sitt sista framträdande tillsammans. Sedan stack Emile Ford direkt till Bahamas för en semester på sex månader ungefär. Larry Finnegan håller sig också utanför Sveriges gränser när han tar igen sig från sjungandet. För närvarande vilar han upp sig i Schweiz.
Tommys orkester hat kommit hem som storband. 1968-09-29.- Härnösand kommer inom kort få den första professionella dansorkestern i “modern” tid. Inte sedan Åke Jönssons glansdagar har staden haft något riktigt storband. Det är Tommys som just hemkommen från kungliga huvudstaden med ett färskt kontrakt på att de blivit inneslutna i produktionsbolaget Sam-produktion, viket kommer att bli deras manager. Dt var under Tommys framträdanden på de berömda dansrestaurangerna Baldakinen och Lorrys för ett tag sedan som Tommys upptäcktes och slog igenom. De spelade där nere några veckor och gjorde tydligen stor lycka med sina framträdanden. De fick också engagemang som innebär först och främst att orkestern har spelningar bokade till mitten av 1969. Nu först bär det till Norge och Trondheim i veckoskiftet.
Proffsmusiker / Det var för ca två år sedan Tommy Höglund, Christer Pettersson, Hans Åke Persson samt bröderna Anders och Tomas Marklund fick ett erbjudande att bli proffsmusiker på heltid. Då tillsammans med sångaren Sven-Eric Mörtsjö från Hudiksvall. Denna hade tidigare sjungit med just Anders Erikssons men bandet hade upphört. Namnet var dock så bra inarbetat att man föreslog att namnet skulle leva vidare och då med härnösandsgrabbarna, som då hette Tommys, som musiker åt Anders. Och så kom då Tommys at upplösas och Anders Erikssons blev de namn man antog. Bandet blev snabbt populära och är nu bokade ända in i 1975. Helt intakt är dock inte bandet. Sedan starten har Anders Marklund och trummisen hans Åke Persson hoppat av. Anders spelar numera i Paul Dennis medan Hans Åke tröttnade på turnélivet och har nu återvänt till länsbiblioteket i Härnösand där han jobbade tidigare. Men de övriga, Tommy Höglund, Christer Petterson och Tomas Marklund fortsätter.